söndag 8 juni 2008

Skivrecension: Hotbild - I skuggan av livet

På "I skuggan av livet" (Halvkass Production, 2005) bjussar Ludvikas Hotbild på sex låtar crust-/blackmetalmangel som inte sparar på vare sig hat, misär, ångest eller blinkningar åt den (i somliga fall så brutalt överhypade) norska svartmetallen. Den allra första referensen som gör sig påmind stavas tidiga Darkthrone, vilket bör ses som en stark komplimang. Allra bäst blir det när man i "Låt mig aldrig vakna mer", drar allt till sin spets med självmordstexter, blastbeats, dubbla sånginsatser och fullskaliga bisvärmsriff som låter som om de är inspelade i becksvart mörker 300 meter under marken. Avslutande instrumentalspåret "Tomhet" är i sin tur mer black metal än vad ärketönten Varg Vikernes (ex Mayhem, Burzum) någonsin kommer bli, och knyter ihop liksäcken på ett strålande sätt.

Produktionsmässigt så är det långt ifrån Pro Tools och allt vad triggar heter, skitgött helt enkelt. Rått, mörkt och framförallt klädsamt, på ett sätt som de flesta nutida black metal-band saknar både integritet och framförallt kunskap för att lyckas bra med. Det är skillnad på skitigt och skitigt, helt enkelt.

Fan, jag gillar Hotbild skarpt, och kan starkt rekommendera "I skuggan av livet" till alla som torskar på norsk svartmetal från det tidiga nittiotalet, lika gärna som på skandicrust á la Skitsystem och Acursed.
8/10
/Jocke

Hotbild på Myspace

Köp skivan från Halvfabrikat

Photobucket

Inga kommentarer: